29 липня 2016

Електронний цифровий підпис дає змогу подання звітності в електронній формі

Головне управління ДФС у Чернігівській області звертає увагу платників податків, що електронний цифровий підпис значно розширює можливості та спрощує процедуру подання звітності. Платники швидко та без перешкод можуть звітувати до податкових та митних органів, не витрачаючи свій час, замовляти довідки, тощо.

Серед основних переваг - економія робочого часу та коштів на придбання бланків, оперативне відстеження змін до форм звітності, уникнення черг при поданні звітності тощо.

Необхідними умовами для платника податків, який виявив бажання подавати податкову звітність в електронному вигляді, є наявність:
– комп’ютера з операційною системою Windows із доступом до мережі Інтернет;
– спеціалізованого програмного забезпечення для формування, підписання та подання податкової звітності до органів ДФС;
– чинних посилених сертифікатів ключів електронного цифрового підпису посадових осіб, які підписують звітність, що слугує аналогом власноручного підпису в електронному вигляді, який забезпечує цілісність документів, конфіденційність, достовірність даних та ідентифікацію особи, яка відправила документ.

Щоб розпочати подання податкової звітності в електронній формі платнику податків необхідно укласти Договір «Про визнання електронних документів» з контролюючими органами. Такий договір укладається в електронному вигляді за допомогою обраного платником податків програмного забезпечення (онлайн-сервісу) для підписання та подання електронної звітності.

З інформацію про безкоштовне програмне забезпечення, яке можна використовувати при формуванні та підписанні звітності та з повним переліком необхідних реєстраційних документів (зразками їх заповнення) для кожної категорії платників податків та іншою корисною інформацією можна ознайомитися на офіційному сайті АЦСК ІДД ДФС України http://acskidd.gov.ua.

Отримати ключі електронного цифрового підпису можна безкоштовно у Центрах обслуговування платників Чернігівської та Прилуцької ОДПІ.

З початку року до місцевих бюджетів Чернігівщини надійшлj 94,5 млн. грн. єдиного податку з фізичних осіб

Протягом першого півріччя до місцевих бюджетів області надійшло 94,5 млн. грн. єдиного податку з фізичних осіб, що на 28,6 млн. грн. більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Зростання надходжень по єдиному податку свідчить про те, що більшість підприємців обирають спрощену систему оподаткування та користуються її перевагами. Так, станом на 1 липня 2016 на обліку в органах фіскальної служби Чернігівської області перебуває 23,6 тис. фізичних осіб – підприємців, які знаходяться на спрощеній системі оподаткування. Це складає 63 відсотки від загальної кількості підприємців. З початку року кількість спрощенців збільшилася на 817 осіб або на 3,6 відсотки.

Серед спрощенців І групу обрали – 5,0 тис. осіб, ІІ групу – 12,3 тис., ІІІ групу – 6 тис. осіб.

Кількість найманих працівників, праця яких використовується фізичними особами – спрощенцями при здійсненні підприємницької діяльності, складає 9 тис. осіб.

Надходження до бюджету від Чернігівської митниці ДФС за півроку перевищили 2,1 мільярди гривень

Протягом півріччя Чернігівська митниця ДФС перерахувала до Державного бюджету України 2 168 108,6 тисяч гривень.

Традиційно для Чернігівщини найбільшу частку становлять платежі, що нараховані та стягнуті при митному оформленні добрив, тютюнової сировини, сигарет, шин та покришок гумових, тракторів, джгуту ацетатного, пива солодового, тари з паперу та картону. Імпорт товарів у січні-червні 2016 року здійснював 301 cуб’єкт господарювання, у тому числі 112 (37,2 відс.) - з інших регіонів.

У порівнянні з аналогічним періодом минулого року надходження податків та зборів збільшилися майже на 92,7 млн. гривень.

Неприбуткові організації зобов’язані до 1 січня 2017 року оновити свої установчі документи

Зміни регламентовано постановою Кабінету Міністрів України від 13 липня 2016 року №440 «Про затвердження Порядку ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру».

Новим Порядком визначено:
- алгоритм дій для неприбуткових організацій та контролюючих органів при включенні/виключенні неприбуткових організації до/із такого Реєстру;
- особливості перебування у Реєстрі, включення та виключення неприбуткових організацій з Реєстру в перехідний період до 1 січня 2017 року.

Неприбутковим організаціям необхідно до 1 січня 2017 року привести свої установчі документи у відповідність з вимогами, встановленими пунктом 133.4 статті 133 Податкового кодексу України, та у цей самий строк подати копії таких документів контролюючому органу.

У разі не подання копій оновлених документів до органів фіскальної служби, такі організації після 1 січня 2017 року будуть виключені з Реєстру неприбуткових установ та організацій.

Платники Чернігівщини довіряють «Пульсу»

Як повідомили у відділі обслуговування платників Головного управління фіскальної служби області, в першому півріччі 2016 року на сервіс «Пульс» надійшло 313 звернень від суб’єктів господарювання та громадян Чернігівщини. Найбільша кількість звернень стосувалось проблем що виникали при поданні звітності, реєстрації податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних, а також організації роботи служби. Всі звернення, які надійшли на сервіс «Пульс», розглянуті без порушень встановлених термінів.

При розгляді звернень органи ДФС області дотримуються основних принципів це – оперативність та неупередженість, а також недопущення формального підходу у вирішенні питань заявників.

Нагадаємо, що всеукраїнський сервіс «Пульс» працює для забезпечення реагування на скарги та зауваження платників податків на дії податківців та митників. За кожним зверненням, що надходить в межах компетенції Головного управління ДФС у Чернігівській області, працівники відділу власної безпеки проводять перевірки та вживають відповідні заходи реагування.

Сервіс «Пульс» працює цілодобово за номером: (044) 284-00-07.

Понад 60 підприємств Чернігівщини користуються перевагами сертифікатів EUR.1 при експорті товарів до Європи

В управлінні адміністрування митних платежів Чернігівської митниці ДФС повідомили, що протягом першого півріччя митницею видано 530 сертифікатів з перевезення форми EUR.1.

Підприємства-експортери, які отримали даний сертифікат, мають змогу експортувати товари українського походження до країн – членів ЄС із застосуванням до них преференційних ставок ввізного мита або звільнення від сплати мита.

Крім того, одне підприємство регіону отримало статус уповноваженого (схваленого) експортера. Перевагою використання цього статусу є те, що для отримання тарифних преференцій український експортер товару без оформлення сертифіката з перевезення форми EUR.1 самостійно, без залучення митниці, визначає та декларує походження товарів на комерційних товаросупровідних документах, що дозволяє прискорити процедуру експорту товару. При цьому строк дії статусу схваленого експортера не обмежений у часі.

Нагадуємо, що у Чернігівській області сертифікати EUR.1 можна отримати у підрозділах митниці, які розташовані у містах Чернігів, Ніжин, Прилуки, Сновськ, Новгород-Сіверський, Козелець, Бахмач та Славутич Київської області. Сертифікати видаються на безоплатній основі.

Головне управління ДФС у Чернігівській області

Переглядів:205