01 серпня 2016

Попередження про африканську чуму свиней

У селі Бакаївка, що на Ічнянщині, у приватному господарстві протягом 28 липня – 1 серпня зафіксовано загибель двох свиней з клінічними ознаками, подібними до африканської чуми свиней. Після проведених лабораторних досліджень, підозри підтвердилися.

Другого серпня після обходу домогосподарств вилучено ще 21 голову свиней, яких умертвили безкровним методом та утилізували шляхом спалювання.

З метою недопущення занесеня на територію району африканської чуми свиней, Управління Держпродспоживслужби рекомендує обмежити рух транспорту з Носівського району по неблагополучній зоні по АЧС та прилеглій території, в населених пунктах району підвищити контроль та заборонити переміщення та реалізацію без наявних ветеринарних документів, як живих свиней, так і продукцію з них.

Варто зауважити, що упродовж 2014-2015 років в Чернігівській області було зареєстровано 24 випадки захворювання на АЧС. Із початку 2016 року спалахи виявлено у Куликівському та Ічнянському районах.

Довідково:

Африканська чума свиней (хвороба Монтгомері) - висококонтагіозна вірусна хвороб. Найважливішою епізоотологічною особливістю африканської чуми свиней є надзвичайно швидка зміна форм перебігу інфекції серед домашніх свиней від гострого з 100% летальністю до хронічного і безсимптомного переносу і непередбачуваного поширення. Людині ця хвороба не передається.

Серед тварин захворювання передається при контакті здорових тварин із хворими, розповсюджується через м‘ясо та м‘ясопродукти та всі продукти забою, корм, пасовища, транспорт, забруднений виділеннями хворих тварин.

Згодовування свиням харчових відходів також сприяє поширенню хвороби. Механічними переносниками вірусу можуть бути птахи, люди, домашні та дикі тварини, гризуни, нашкірні паразити (деякі види кліщів, зоофільні мухи, воші), які контактували з хворими свинями та трупами тварин. Осередками вірусу в природі є дикі свині та кліщі роду орнітодорос.

Збудником АЧС є вірус, який стійкий до широкого діапазону температур і рН середовища. При температурі 5 градусів залишається життєздатним до семи років. У трупах свиней вірус зберігається до десяти тижнів, у м'ясі від хворих тварин - 155 днів, копченій шинці - до 5 місяців, у гною - до 3 місяців. Вірус стійкий до висушування та гниття; при температурі 60°C інактивується протягом 10 хвилин. Вірус стійкий до таких дезінфікуючих засобів, як формалін і луги, але чутливий до кислот і окислювачів — хлораміну, хлорного вапна, карболової, оцтової, молочної кислот.

За 100 років існування АЧС вченими не були винайдені методи профілактики та лікування. Ускладнюється ситуація тим, що вірус постійно мутує, тож виявити його без спеціальної експертизи вкрай важко.

Лікування хворих на африканську чуму тварин заборонене, хворі тварини підлягають безкровному знищенню.

Переглядів:229