08 серпня 2016

До уваги власників РРО: новий порядок реєстрації та застосування РРО

З 26.07.2016 набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 14.06.2016 № 547 «Про затвердження порядків щодо реєстрації реєстраторів розрахункових операцій та книг обліку розрахункових операцій» (далі – наказ № 547), яким затверджено:
Порядок реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги);
Порядок реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації операцій з купівлі-продажу іноземної валюти;
Порядок реєстрації та ведення розрахункових книжок, книг обліку розрахункових операцій;
Порядок опломбування реєстраторів розрахункових операцій.

Крім того, наказом № 547 затверджено оновлені форми книг обліку розрахункових операцій (далі – КОРО), які доповнено колонками для відображення розрахунків за ставками акцизного податку та сум акцизного податку.

Наказом № 547 передбачено звільнення суб’єктів господарювання від обов’язку відображати в КОРО та розрахункових книжках інформацію про розрахункові операції, що оподатковуються акцизним податком, та суми акцизного податку, якщо розрахункові документи, на підставі яких здійснюються записи, друкуються реєстраторами розрахункових операцій (далі - РРО), версії внутрішнього програмного забезпечення яких включені до Державного реєстру РРО, до набрання чинності наказу № 547.

До створення реєстру центрів сервісного обслуговування суб’єктам господарювання для реєстрації РРО до заяви про реєстрацію (перереєстрацію) РРО потрібно подавати до контролюючого органу також копію договору (або іншого документа), яким підтверджується право, надане виробником (постачальником) РРО центру сервісного обслуговування на проведення технічного обслуговування і ремонту відповідної моделі (модифікації) РРО.

Ніжинська ОДПІ повідомляє, що з текстом наказу № 547 можна ознайомитися скориставшись розділом «Законодавство» на офіційному веб – порталі ДФС України за посиланням http://sfs.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/nakazi/69139.html.

З доходів ніжинців до місцевих бюджетів сплачено більше ПДФО

За сім місяців 2016 року платниками Ніжина та району сплачено 66,4 мільйонів гривень податку на доходи фізичних осіб до місцевих бюджетів та більше 24. мільйонів гривень- до державного бюджету Сума надходжень ПДФО перевищує минулорічні показники на 52,6 відсотків до місцевих бюджетів та на 51,6 відсотків - до державного бюджету.

«Завдяки вжитим заходам по залученню до оподаткування усіх джерел доходів відповідно до діючого законодавства та виведенню з «тіні» неформальних трудових відносин динаміка сплати ПДФО в місті та районі з початку року лише позитивна. Збереження позитиву в мобілізації цього податку в другому півріччі – серед першочергових пріоритетів Ніжинської ОДПІ», - зазначив в.о.начальника Ніжинської ОДПІ Геннадій Тараненко.

Відмітив, що 75 відсотків зібраного податку на доходи фізичних осіб зараховується до місцевих бюджетів, тому громади мають бути особливо зацікавлені в тому, щоб на їх територіях всі наймані працівники мали офіційне працевлаштування, а громадяни, котрі отримують доходи, за наявності законодавчих підстав, обов’язково їх декларували.

Про єдиний внесок для новостворених підприємців – спрощенців

Відповідно до п. 4 частини першої ст. 4 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» зі змінами та доповненнями) платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄВ) є фізичні особи підприємці, в тому числі платники єдиного податку.

Фізичні особи підприємці - платники єдиного податку зобов’язані сплачувати ЄВ, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується ЄВ (абзац третій частини восьмої ст. 9 Закону № 2464).

Згідно з п.п. 2 п. 6 розд. ІV Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 № 449 (далі – Інструкція № 449), такі платники можуть сплачувати ЄВ вигляді авансового платежу в розмірі, який самостійно визначили, до 20 числа кожного місяця поточного кварталу. Суми ЄВ, сплачені у вигляді авансових платежів, ураховуються платником при остаточному розрахунку, який здійснюється ним за календарний квартал до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується ЄВ.

Для зазначеної категорії платників ЄВ встановлюється у розмірі 22 відс. суми, що визначається такими платниками самостійно для себе, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄВ, встановленої Законом № 2464. При цьому сума ЄВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску (п. 4 розд. ІІІ Інструкції № 449).

Мінімальний страховий внесок – сума ЄВ, що визначається розрахунково як добуток мінімального розміру заробітної плати на розмір внеску, встановлений законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та підлягає сплаті щомісяця (п. 5 частини першої ст. 1 Закону № 2464).

Обов’язки платників ЄВ виникають, зокрема, у фізичних осіб підприємців - платників єдиного податку з дня їх державної реєстрації відповідно до Закону України від 15 травня 2003 року № 755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» із змінами і доповненнями (абзац другий частини четвертої ст. 5 Закону № 2464).

Враховуючи викладене вище, новостворені фізичні особи підприємці - платники єдиного податку сплачують за себе ЄВ в розмірі, який самостійно визначили, але не менше мінімального страхового внеску на місяць, в термін до 20 числа місяця, що настає за звітним кварталом.

При цьому платники можуть сплачувати ЄВ у вигляді авансових платежів до 20 числа кожного місяця поточного кварталу, які враховуються ними при остаточному розрахунку, що здійснюється за календарний квартал.

З цим та іншими роз’ясненнями можна ознайомитися у Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі ДФС України (дане роз’яснення у категорії 301.04.02).

Про стан розрахунків з бюджетом можна звіритися за заявою

Пунктом 1 глави 1 розд. ІІ Порядку ведення органами Державної фіскальної служби України оперативного обліку податків і зборів, митних та інших платежів до бюджетів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 07.04.2016 № 422, визначено, що з метою обліку нарахованих і сплачених сум податків, зборів, митних та інших платежів до бюджетів, єдиного внеску органами ДФС відкриваються інтегровані картки платників (далі – ІКП) за кожним платником та кожним видом платежу, які повинні сплачуватися такими платниками.

ІКП містить інформацію про облікові операції та облікові показники, які характеризують стан розрахунків платника податків з бюджетами та цільовими фондами за відповідним видом платежу. Згідно зі ст. 1 Закону України від 02 жовтня 1996 року № 393/96-ВР «Про звернення громадян» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 393) громадяни України мають право звернутися до органів державної влади, зокрема із заявою або клопотанням щодо реалізації своїх соціально-економічних та особистих прав і законних інтересів.

При цьому звернення розглядаються і вирішуються у термін не більше одного місяця від дня їх надходження, а ті, які не потребують додаткового вивчення, – невідкладно, але не пізніше п’ятнадцяти днів від дня їх отримання (ст. 20 Закону № 393).

Отже, за письмовою заявою суб’єкта господарювання, щодо якого в контролюючому органі відкрито ІКП, надається письмовий документ щодо стану розрахунків цього платника за податками, зборами та єдиним внеском на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у довільній формі. Такий письмовий документ видається не пізніше п’ятнадцяти робочих днів з дня отримання заяви, в якій суб’єктом господарювання зазначено платежі і період щодо яких здійснюється звірка стану розрахунків з бюджетами, а також нараховані і сплачені суми по цих платежах за вказаний період.

З цим та іншими роз’ясненнями можна ознайомитися у Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі ДФС України (дане роз’яснення у категорії 135.04).

Своєчасно сплачуйте податкові зобов’язання у серпні

Ніжинська ОДПІ нагадує платникам про граничні терміни сплати у серпні задекларованих податкових зобов’язань:

19.08.2016 - податку на прибуток підприємства, податку на додану вартість, частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами та їх об'єднаннями за результатами фінансово-господарської діяльності, екологічного податку, рентної плати за користування надрами без рентної плати за користування надрами при видобуванні вуглеводневої сировини, рентної плати за спеціальне використання води, рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів, збору за місця для паркування транспортних засобів, туристичного збору, єдиного податку платниками - юридичними та фізичними особами - підприємцями, віднесеними до 3 групи, єдиного внеску за себе фізичними особами - підприємцями, які застосовують спрощену систему оподаткування за ІІ квартал 2016 року; авансового внеску з єдиного податку за серпень 2016 року фізичними особами - підприємцями платниками єдиного податку 1 та 2 груп;

22.08.2016 - єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування з доходу за липень 2016; доплати (за потреби) податкового зобов’язання з акцизного податку на тютюнові вироби після реалізації тютюнової продукції за липень 2016 року;

29.08.2016 - єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування гірничими підприємствами з доходу за липень 2016;

30.08.2016 - податку на доходи фізичних осіб та податку на доходи фізичних осіб із загальної суми процентів, нарахованих за липень 2016 року; військового збору, плати за землю, податку на додану вартість, акцизного податку, рентної плати за користування радіочастотним ресурсом, рентної плати за користування надрами при видобуванні вуглеводневої сировини, рентної плати за транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами, рентної плати за транзитне транспортування трубопроводами аміаку територією України за липень 2016 року.

Ніжинська ОДПІ звертає увагу платників на те, що заповнення розрахункових документів у разі сплати податків, зборів, митних платежів та єдиного внеску здійснюється у порядку, затвердженому Наказом Міністерства Фінансів України від 24.07.2015 №666 "Про затвердження Порядку заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів" . Довідки за телефоном: 2-36-53.

Фахівці фіскальної служби на телефонному зв’язку «гаряча лінія»

12 серпня 2016 року з 11-00 до 12-00 год. відбудеться сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з начальником відділу податків і зборів з юридичних осіб Ніжинської ОДПІ ГУ ДФС у Чернігівській області Антоніною Петрівною Ізотовою на тему: «Внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування неприбуткових організацій». Телефон 7-19-01.

19 серпня 2016 року з 11-00 до 12-00 год. відбудеться сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» із начальником відділу обслуговування платників Ніжинської ОДПІ ГУ ДФС у Чернігівській області Людмилою Федорівною Пивовар тему: «Зміни у Порядку реєстрації та застосування РРО для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги)». Телефон 2-50-29.

Ніжинська ОДПІ

Переглядів:218