09 серпня 2016

Електронний цифровий підпис та переваги від його отримання для платників

Електронний цифровий підпис (ЕЦП) дає можливість платникам податків оптимізувати процедуру подачі звітів, швидко та без перешкод звітувати до податкових, митних органів не витрачаючи свій час, замовляти довідки, тощо. Серед основних переваг: представлення звітності в електронному вигляді, економія часу і коштів на придбання бланків звітності та оперативне відстеження змін до форм звітності.

Повідомляємо, що отримати ключі електронного цифрового підпису можна безкоштовно у Чернігівській ОДПІ (м. Чернігів, вул. Кирпоноса, 28, каб. 14, тел. /0462/ 77-49-27) та Прилуцькій ОДПІ (м. Прилуки, вул. Київська, 214, каб. 6, тел. /04637/ 5-32-65).

Переглянути та завантажити актуальні форми реєстраційних документів для отримання послуг електронного цифрового підпису можна у розділі «Реєстрація користувачів» офіційного інформаційного ресурсу АЦСК ІДД Державної фіскальної служби України.

За новою формою декларації з ПДВ вперше необхідно звітувати за серпень

У зв’язку з набранням чинності наказом Міністерства фінансів України від 25.05.2016 №503 Державна фіскальна служба України листом від 22.07.2016 №24830/7/99-99-15-03-02-17 надала роз’яснення щодо внесення змін до форми податкової декларації з ПДВ.

Подання податкової звітності за формою, яка враховує внесені зміни, вперше має здійснюватись за звітний період - серпень 2016 року (граничний термін подання 20 вересня 2016 року), IV квартал 2016 року (граничний термін подання 10 лютого 2017 року).

З повним текстом листа Державної фіскальної служби України можна ознайомитись на офіційному Веб-порталі ДФС (http://sfs.gov.ua/podatki-ta-zbori/zagalnoderjavni-podatki/podatok-na-dodanu-vartist/listi-dps/259990.html).

Знижено ставки акцизного податку для вживаних автомобілів

Чернігівська митниця ДФС повідомляє, що з 1 серпня 2016 року набрав чинності Закон України від 31 травня 2016 року № 1389-VIII «Про внесення зміни до підрозділу 5 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку ринку вживаних транспортних засобів».

Відповідно до вимог вищезгаданого Закону тимчасово, до 31 грудня 2018 року, встановлюються знижені ставки акцизного податку на транспортні засоби, що були у використанні (залежно від виду транспортного засобу та потужності його двигуна).

При цьому Законом передбачено, що знижені ставки акцизного податку не застосовуються для легкових автомобілів, якщо вони:
- мають походження з країни, визнаної державою-окупантом згідно із законом України та/або визнаної державою-агресором по відношенню до України згідно із законодавством, або ввозяться з території такої держави-окупанта (агресора) та/або з окупованої території України, визначеної такою згідно із законом України;
- вироблені до 1 січня 2010 року;
- ввозяться на митну територію України особою для власного використання або на користь інших осіб за договорами купівлі-продажу, міни, поставки, дарування, комісії, доручення, поруки, інших господарських та цивільно-правових договорів або за рішенням суду в кількості понад один легковий автомобіль протягом календарного року.

Також Законом визначено, що у разі відчуження протягом 365 днів з дня реєстрації транспортних засобів, при ввезенні яких були застосовані знижені ставки акцизного податку, платник податку зобов’язаний сплатити акцизний податок за такі транспортні засоби за ставками, встановленими статтею 215 Податкового кодексу України.

На підтримку української армії платники Чернігівської області спрямували 111,6 мільйонів гривень

За січень-липень 2016 року платники податків Чернігівської області направили для сприяння обороноздатності України 111,6 млн. грн. військового збору. Це на 29 млн. грн. більше ніж у аналогічному періоді минулого року.

Нагадаємо, що платниками військового збору є фізичні особи-резиденти, які отримують доходи як в Україні, так і за її межами, фізичні особи-нерезиденти, які отримують доходи в Україні, а також податкові агенти. Об’єктом оподаткування військовим збором є доходи, визначені статтею 163 Податкового кодексу України. Зокрема, до таких доходів, крім заробітної плати інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються чи виплачуються платнику у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами, відносяться орендна плата, виграш в державну та недержавну грошову лотерею, купівля продаж рухомого і нерухомого майна, виплата дивідендів, переоформлення спадщини та інші доходи. Ставка збору становить 1,5 відс. від об’єкта оподаткування.

Особливості декларування податку на прибуток за перше півріччя 2016 року

Починаючи з 2016 року декларацію з податку на прибуток підприємств щоквартально повинні подавати платники податку на прибуток підприємств з доходом за минулий 2015 рік понад 20 млн. гривень.

Також декларацію за півріччя необхідно подати підприємствам, які ліквідуються у ІІ кварталі 2016 року.

Окрім вищезазначених, за підсумками першого півріччя 2016 року, слід відзвітувати підприємствам, які з третього кварталу перейшли на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності. Сільськогосподарські підприємства, які в цьому році перейшли з четвертої групи єдиного податку на загальну систему оподаткування і хочуть обрати звітний період, який розпочинається з 1 липня поточного звітного року й закінчується 30 червня наступного звітного року, повинні подати декларацію з податку на прибуток за перше півріччя 2016 року.

Платникам єдиного податку необхідно подавати декларацію з податку на прибуток поквартально у разі виплати дивідендів та сплати авансових внесків з податку на прибуток. При цьому в декларації слід заповнити рядок 20 і додаток АВ, де відобразити суму сплачених авансових внесків у разі виплати дивідендів у ІІ кварталі 2016 року.

Подати декларацію з податку на прибуток за перше півріччя 2016 року необхідно не пізніше 09 серпня 2016 року, а сплатити податок на прибуток за перше півріччя – не пізніше 19 серпня 2016 року.

Платники податку на прибуток (крім суб’єктів малого підприємництва, в яких середня кількість працівників за календарний рік не перевищує 50 осіб, а річний дохід не більше 10 млн. євро за середньорічним курсом НБУ (п.3 ст.55 Господарського кодексу України), подають разом з відповідною податковою декларацією за календарний квартал, півріччя, три квартали квартальну фінансову звітність, яка включає: баланс та звіт про фінансові результати.

Чернігівські митники виявляють порушення у експрес-відправленнях, що надходять в Україну з Китаю

Співробітники управління боротьби з митними правопорушеннями Чернігівської митниці ДФС здійснили перевірку міжнародних експрес-відправлень, що надійшли протягом липня на адреси мешканців Чернігова з Китайської Народної Республіки.

Оголошена вартість усіх відправлень не перевищувала встановлену неоподатковувану норму - 150 євро. Проте, керуючись індикаторами ризику, які можуть використовуватись посадовими особами митниць для обрання форм та обсягів митного контролю на підставі результатів застосування системи управління ризиками при переміщенні товарів у міжнародних експрес-відправленнях, митники ретельно перевірили їх вміст. І, як виявилося, недаремно. Вже складено 8 протоколів про порушення митних правил за пересилання міжнародних експрес-відправлень з порушенням законодавства України з питань державної митної справи. Встановили, що насправді вміст відправлень різко відрізняється від заявленого у супровідних документах переліку. Вартість «надлишкових» товарів буде встановлено додатково, але вже зрозуміло, що вона буде вищою за 150 євро. А отже, дані товари підлягають оподаткуванню.

Усі отримувачі пояснили, що замовляли товари через відомий інтернет-сайт. Оплату здійснювали на вказаний банківський рахунок. Відправку у всіх випадках здійснював представник китайської фірми, який складав недостовірні документи. Митницею порушено адмінсправи за ознаками статті 483 (ч. 1) Митного кодексу України «Переміщення або дії, спрямовані на переміщення товарів через митний кордон України з приховуванням від митного контролю». Санкції даної статті передбачають конфіскацію предметів правопорушення та штраф у розмірі 100 відсотків їх вартості.

Головне управління ДФС у Чернігівській області

Переглядів:218