11 серпня 2016

Ніжинська ОДПІ нагадує : сплатіть за землю не пізніше 29 серпня 2016 року

Відповідно до статті 206 Земельного кодексу використання землі в Україні є платним. Плата за землю справляється у вигляді земельного податку або орендної плати і визначається залежно від грошової оцінки земель. Власники землі та землекористувачі, крім орендарів, сплачують земельний податок. За земельні ділянки, надані в оренду, справляється орендна плата, пояснили в управлінні податків і зборів Ніжинської ОДПІ.

Відповідно до статті 10 Податкового кодексу України плату за землю, як складову податку на майно, включено до місцевих податків, тобто цей податок надходить до бюджетів місцевих громад. Місцеві податки встановлюються рішеннями сільських, селищних та міських рад.

Ніжинська ОДПІ нагадує, що відповідно до Податкового кодексу України, громадяни, які мають на території України у власності або користуванні земельні ділянки, частки – є платниками земельного податку.

Ніжинська ОДПІ направила громадянам – платникам земельного податку та орендної плати за землю, податкові повідомлення-рішення для сплати земельного податку та орендної плати за користування землею. Такий платіжний документ можна й самостійно одержати у податковій інспекції за адресою м. Ніжин, вул. Поштова,2 каб.118. А податок громадяни особи мають сплатити не пізніше, ніж 29 серпня 2016 року на рахунки, вказані у повідомленнях.

Нова форма звітності для неприбуткових установ та організацій

Ніжинська ОДПІ інформує: 02.08.2016 набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 17.06.2016 № 553 (далі – Наказ № 553), яким затверджено нову форму Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації.

Звіт за зазначеною формою подається до контролюючих органів неприбутковими підприємствами, установами та організаціями, визначеними п.133.4 ст.133 Податкового кодексу України, у строки, передбачені для подання податкової декларації з податку на прибуток підприємств.

Крім цього, визнано таким, що втратив чинність, наказ Міндоходів від 27.01.2014 № 85 «Про затвердження форми і Порядку складання Податкового звіту про використання коштів неприбуткових установ та організацій».

Радимо скористатися розділом «Нормативні та інформаційні документи» Загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу (http://zir.sfs.gov.ua) та ознайомитися з текстом Наказу № 553.

Раніше зареєстровані книги обліку розрахункових операцій на РРО можна використовувати і далі

Державна фіскальна служба України в листі від 05.08.2016 р. №26665/7/99-99-08-01-03-17 надали відповідь на питання, яке виникло у багатьох з госпсуб’єктів щодо використання книг обліку розрахункових операцій за «старою формою» у зв’язку з набранням чинності нової форми КОРО.

Згідно норми п. 3 Наказу Мінфіну від 14.06.2016 р. №547 госпсуб’єкти можуть продовжувати використовувати раніше зареєстровані КОРО на РРО за старою формою, але до виникнення першої із подій:
- закінчення книги ОРО;
- завершення строку служби або припинення застосування відповідного РРО;
- виникнення підстав для перереєстрації або скасування реєстрації книги.

Такі книги дозволяється перереєстровувати лише у перехідний період – протягом місяця після набрання чинності Наказом № 547. Після спливу зазначеного терміну у разі виникнення підстав для перереєстрації КОРО, здійснюється реєстрація другої або наступної книги ОРО на РРО за новою формою. Новим порядком ведення та реєстрації РК та КОРО не встановлено норми щодо перереєстрації КОРО у перехіний період.

Зверніть увагу: госпсуб'єкти, діяльність яких пов'язана з реалізацією підакцизних товарів, в касових чеках яких обов’язковим реквізитом є дані про акциз, використовуючи раніше зареєстровані книги ОРО (за старою формою) здійснюють у них записи наступним чином:
1) у назвах граф 6, 7 книги ОРО за старою формою слід дописати знак «/» та відповідно слова «за ставкою акцизного податку», «сума акцизного податку»;
2) за наявності розрахункових операцій за товари підакцизної групи послідовно вносяться:
- у графу 6 – суми розрахунків, що оподатковуються за ставкою податку на додану вартість, «/», суми розрахунків, що оподатковуються за ставкою акцизного податку;
- у графу 7 – сума ПДВ», «/», сума акцизного податку.

Ведення у такий спосіб книги ОРО є не зручним, тому рекомендуємо звернутись до податкової інспекції за місцем реєстрації книги для реєстрації другої та наступної книги ОРО на РРО за новою формою. З причини зміни форми книги така реєстрація може бути здійснена у будь-який час.

У суб'єктів господарювання, діяльність яких не пов'язана з реалізацією підакцизних товарів, касові чеки, що друкуються РРО, не містять даних про акцизний податок та відповідні графи 7, 9 книги ОРО будуть не заповненими. Відповідно, ці суб’єкти господарювання можуть продовжувати використовувати раніше зареєстровані книги ОРО без внесення до них будь-яких змін до виникнення зазначених вище підстав для припинення використання книги.

Ніжинська ОДПІ зазначає, що з дня набрання чинності Наказу №547 (з 26.07.2016 р.) перші, другі та наступні КОРО на РРО мають реєструватись виключно за новими формами.

Ніжинська ОДПІ

Переглядів:235