Іcторія села Ясна Зірка

14 лютого 2021

В 1939 році минулого століття утворилося село Ясна Зірка внаслідок об’єднання населення з хутірських поселень. За згадками старожилів села довго не могли дати йому назву. Перша вулиця, яка розташувалася неподалік сусіднього Бобровицького району, на якій поселилися перші вісім сімей, назвалася «вісімкою».  

Будинок культури у селі Ясна Зірка

За спогадами жителів села назву йому дали Ясна Зірка, коли в селі загорілася перша електрична лампочка – «ясна зірочка». Жителі об’єдналися в місцеву артіль, яку очолив Григорій Сеник. Селяни активно взялися за розбудову свого села та розвиток господарства. Члени правління придбали нафтовий двигун, стовпи і дроти, спільними зусиллями провели світло в кожну оселю. Затим розпочали будівництво приміщення контори колгоспу, магазину, дитячих ясел та школи. Оброблялись землі, розвивалось тваринництво, розбудовувалась інфраструктури села.

Центральна вулиця села

 

 

В період Великої Вітчизняної війни 46 жителів села не повернулося до своїх родин. За ініціативою завідуючого сільським клубом Миколи Адаменка біля пам’ятника загиблим односельцям, який збудували в 1957 році, заклали липовий парк із сорока шести лип. В День Перемоги на деревця жителі завжди пов’язували голубі стрічки, як символ вдячності загиблим односельцям.

Поселення на місці сучасного села Ясна Зірка зародилося у 1928-29 роках. Складалося воно з вихідців із райцентру.

Першими поселенцями у степовій місцевості були родини Петра Мархая, Пилипа Бровка, Гаврила та Савки Чайок, Дементія Коновала, Дмитра Сеника, Захара Мироненка та Івана Шаурко. Всього вісім. Від того й вулицю, де вони оселилися, назвали Вісімкою. Ці родини висадили в центрі села осокоровий парк.

Планова забудова села розпочалася у 1939 році. Два роки сюди переселяли мешканців найближчих хуторів.

За спогадами жителів села назву йому дали Ясна Зірка, коли в селі загорілася перша електрична лампочка – «ясна зірочка». Жителі об’єдналися в місцеву артіль, яку очолив Григорій Сеник. Селяни активно взялися за розбудову свого села та розвиток господарства. Члени правління придбали нафтовий двигун, стовпи і дроти, спільними зусиллями провели світло в кожну оселю. Затим розпочали будівництво приміщення контори колгоспу, магазину, дитячих ясел та школи. Оброблялись землі, розвивалось тваринництво, розбудовувалась інфраструктури села.

В період Великої Вітчизняної війни 46 жителів села не повернулося до своїх родин. За ініціативою завідуючого сільським клубом, заслуженого працівника культури України Миколи Адаменка, біля пам’ятника загиблим односельцям, який збудували в 1957 році, заклали липовий парк із сорока шести лип. В День Перемоги на деревця жителі завжди пов’язували голубі стрічки, як символ вдячності загиблим односельцям.

1960 року в селі Ясна Зірка було відкрито 8-річну школу, яку очолив Тримуд В.І.. У 2012 році школа була закрита.

З 1961 року село активно розбудовується. Головою колгоспу ім. К. Маркса, куди входили с. Тертишники і с. Ясна Зірка, стає Власенко Г.З. У цей період збудовано гараж, приміщення контори, 2 будинки під школу, дитячі ясла.

З 1978 року головою обєднаних колгоспів («ім. К. Маркса» і «Шлях Ілліча») стає Комар О.І.. В цей час всі три села (Ясна Зірка, Тертишники, Шлях Ілліча) зєднуються асфальтованою дорогою, в Ясній зірці розпочато будівництво будинку культури, яке завершилось у 1985 році.

У 1986 році головою колгоспу, куди входили всі три села сучасного Тертишницького старостату, стає Рудь М.В.. В цей час побудовано ФАП, їдальню для школи, лазню, заасфальтовано бокові вулиці. У селі працюють відділення побуткомбінату, де надавались швейні послуги, поштове відділення.

1995 року відбулось розпаювання земель, жителі, що працювали в колгоспі, отримали так звані «паї». У 1998 році КСП «Шлях Ілліча» роз’єднують. Бригади сіл Ясна Зірка та Тертишники відходять до КСП «Носівське».

У березні 2000-го року господарство реорганізується, утворюється ТОВ агрофірма «Хлібороб», яке проіснувало до 2004 року.

У 2003 році до Ясної Зірки підведено газопровід.

 Після закриття агрофірми «Хлібороб», земельні наділи бере в оренду Г. І . Супрун, утворивши ЗАТ агрофірму «Нива», з 2008 року – ТОВ «Нива - 2008». Решту земель колишнього колгоспу арендують ТОВ «Земля і воля агро», «Наташа-агро», декілька земельних наділів орендують місцеві фермери Висовень С.І та Ничик С.В.

Пам'ятник загиблим односельцям у роки Другої світової війни до 2020 року

Оновлений пам'ятник загиблим односельцям.

 

Переглядів:921