Історія села Іржавець

14 лютого 2021

Історія заснування населеного пункту невідома. Іржавець - сучасна назва села, яка історично ніколи не змінювалася.

 Село розташоване на рівнині, навколо розкинуті орні землі та інші сільськогосподарські угіддя, а з північного заходу підступає ліс. Через село протікає невеличка річка Іржавка, яка впадає в р.Остер.

За переказами старожилів, на початку 17 століття одинадцять козаків-побратимів разом зі своїми родинами переселилися із славного Запоріжжя на незаселені землі навколо річки. Річка ця має довжину 15 км і бере початок у Короваєвому болоті. Болото влітку не пересихає, застоюється і має ржавий вигляд. Звідси і пішла назва річки і самого села Іржавець.

Земля навколо річки Іржавки належала «Канцелярії скарбу військового», себто військовій державі «Запорізька Січ». Отож відважні пращури-козаки Соколи, Супруни, Шматки, Палюхи, Пускали, Гулаки, Кізуби, Погоби, Міщенки не втрачали зв'язок із Січчю і були активними учасниками боротьби проти польської шляхти під проводом Остряниці, потім – Богуна, а пізніше під проводом Богдана Хмельницького у складі Ніжинського козацького полку.

 Ще на початку XX століття поселення було невеликим і розташовувалося тільки на лівому березі річки. З часом село швидко розросталося і селяни почали селитись також на правому березі річки. Більшість населення були селяни - кріпаки, також проживали невелика кількість козаків і міщан.

Село Іржавець

До Жовтневої революції 1917 року землі належали графу Мусіну-Пушкіну. З 1300 десятин орних земель - 600 десятин кращої землі належали графу і 700 десятин селянам. Також графу належав і весь ліс. За 2 км від села була розташована економія, яка називалась«Іржавський хутір». Селяни займалися землеробством і скотарством. Крім обробітку своєї власної землі люди працювали ще й на землях графа - «поденщина», на яких вирощували цукрові буряки як сировину для цукрового заводу Мусіна .Пушкіна в місті Носівка

Село Іржавець прикрашає в'їздний знак

Село Іржавець розташоване на рівнині, навколо розкинуті орні землі та інші сільськогосподарські угіддя, а з північного заходу підступає ліс. Через село протікає невеличка річка Іржавка, яка влітку пересихає, та впадає в р. Остер. На території села розташовані Іржавецьке лісництво, агрофірма «Іржавецька», Іржавецький НВК (ЗНЗ-ДНЗ) І-ІІ ступенів, Будинок культури, сільська бібліотека, фельдшерський пункт, Іржавецьке віділення Носівської лікарні ветеринарної медицини, поштове відділення. Агрофірма «Іржавецька» орендує 1000.95 га сільського господарських земель в т.ч. 966,27 га ріллі. Вирощують зернові та олійні культури. Займаються тваринництвом.

Будинок культури в Іржавці

Навчально-виховний комплекс

ДП Ніжинського держлісгоспу «Іржавецьке лісництво» займає площу вкриту лісами 2.3547 га. Підприємство проводить лісозаготівельні роботи, рубки догляду та санітарні. На території лісництва розташовані розсадники по вирощуванню культур. Підприємство здійснює реалізацію саджанців сосни, ялини, дуба та інших декоративних дерев та кущів. На території села знаходиться міні – дендропарк, в якому ростуть різні види декоративних дерев та кущів.

Територія Іржавецького лісництва і міні-дендропарк

Територія Іржавецького лісництва

В селі працюють три приватних магазини, приватна перукарня. Першу будівлю церкви збудовано в 17 столітті на честь Успіння Пресвятої Богородиці. В 1925 році церква була зруйнована Богослужіння було відновлено 9 серпня 2001 року на свято Пантелеймона в приміщенні старої школи. 16 грудня 2001 року нині вже покійний Владика Амвросій у співслужінні з іншими священниками здійснив освячення храму.

Церква Успіння Пресвятої Богородиці в Іржавці

Від села Іржавець до районного центру – 12 кілометрів, до обласного центру – 65 кілометрів, до столиці України - 100 кілометрів, до найбільшої пристані в м. Остер – 50 кілометрів.

Переглядів:1450