09 листопада 2012

Пам’яті Ляшенка Миколи Антоновича

Носівська міська рада з сумов повідомляє, що 8 листопада цього року на 66 році життя передчасно пішов з життя депутат міської ради, видавець «Бібліотеки українця», викладач фотосправи Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т. Г.Шевченка Ляшенко Микола Антонович.

Ляшенко М.А. народився 17 травня 1946р. в Носівці у трудолюбивій багатодітній родині славного ковальського роду. Згодом фотооб’єктив став для Миколи Антоновича істинним поводирем та першовідкривачем розмаїтого й неспокійного світу. Зробив його володаря ретельним фотолітописцем життя.

Закінчивши факультет журналістики Київського національного університету ім. Т. Г.Шевченка, співпрацював як фотокор з багатьма тодішніми київськими газетами, потім став викладати фотосправу студентам факультету журналістики, чимало з яких, наслідуючи його приклад стали з часом відомими майстрами фото.

Ще на початку 90-х захопився ідеєю національного відродження. Заснував видавництво «Бібліотека українця», з якого вийшло у світ понад 200 кращих українських книжок. Серед видань, котрі уособлюють творче лице видавництва, варто назвати популярні книги: «історія українців», «Український етикет», «українці мої, українці», «Влесова книга», «Маруся Чурай», «Соборність України» та багато інших.

У 2001 році Ляшенко М.А. став керівником Носівського осередку товариства «Чернігівське земляцтво» в м.Києві. Він – ініціатор і організатор будівництва дороги довжиною 7 км, яка з’єднала м.Носівка зі столицею України, реально скоротивши відстань на 30 км.

Микола Ляшенко став лауреатом літературної премії «Тріумф», був нагороджений орденом Святого князя Володимира.

В одному з інтерв'ю він сказав, що ніколи не залишить мамину хату і не дозволить, щоб вона стояла пусткою. Після першого інсульту поїхав з Києва на свою малу батьківщину, там у маминій хаті однією рукою топив грубу, робив фотознімки, а по телефону обіцяв друзям, що одужає.

Свої знання, досвід та життєву енергію Микола Антонович віддав друзям та студентам.

Глибоко сумуємо з приводу передчасної втрати та висловлюємо співчуття близьким Ляшенка Миколи Антоновича. Для всіх, хто був поруч з ним, він назавжди залишиться інтелігентною, світлою, доброю та чуйною людиною. Вічна пам'ять.

Поховають Миколу Ляшенка сьогодні на Носівському кладовищі біля Дімітрова.

Переглядів:414