Електронна енциклопедія Носівщини –  від Юрія Пероганича

05 травня 2020

 З лютого 2019 року Носівщина має свою  електронну енциклопедію, яку може редагувати кожен. Ініціатором і власне його адміністратором став наш земляк   -  Юрій Пероганич — громадський діяч, генеральний директор Асоціації підприємств інформаційних технологій України з 2007 року. У 2009-му створив громадську організацію «Вікімедіа Україна» , а в 2018, разом із дружиною, поетесою і прозаїком Тетяною Череп-Пероганич – громадську організацію «Творча еліта України». Юрій є членом Ради Чернігівського земляцтва в Києві,  в 2014-2016 очолював це представницьке зібрання.

 Носівка для Юрія Йосиповича – дорогий серцю край, тут  живуть найдорожчі його люди - батьки Йосип Юрійович  і Галина Олександрівна. Створюючи   цей інноваційний проект, Юрій Пероганич прагнув   донести  нинішнім мешканцям Носівщини і всього світу,  прийдешнім поколінням якнайповнішу енциклопедичну інформацію про минувщину і сьогодення Носівщини.

На початок травня Енциклопедія має вже понад  1174 статей, 2890 сторінок, 10 745 редагувань, 300 файлів.  Практично понад 1100 статей створив Юрій Пероганич сам, залучаючи при цьому небайдужих земляків – вихідців Носівського краю.

Енциклопедія Носівщини — це свого роду «Вікіпедія», тільки районного масштабу.

Обидві енциклопедії побудовані на однаковому програмному забезпеченні — системі управління вмістом MediaWiki. Обидві може вільно редагувати будь-яка людина, яка має доступ до інтернету. Можна не лише виправляти існуючі, але й створювати нові статті. На обох сайтах є можливість блокувати вандалів — людей, які навмисно вносять хибну інформацію. На обох сайтах можна зберігати як тексти, так і зображення. Як в українській Вікіпедії, так і в Енциклопедії Носівщини тексти мають бути українською мовою.  

Українська Вікіпедія розташована за адресою http://uk.wikipedia.org, Енциклопедія Носівщини — за адресою http://wiki.nosivka.info

Вікіпедія є універсальною енциклопедією, тоді як в Енциклопедії Носівщини можна розміщувати лише те, що стосується Носівського району в теперішніх чи колишніх його межах. Це основний критерій для визначення, чи можна створювати статтю про конкретний предмет, людину, інституцію чи подію…

  • Тут кожен може створювати окремі статті про людей — історичних осіб і сучасників, значимих на районному, міському чи сільському рівні — з освіти, культури, медицини, силових органів, підприємництва (виробництва, послуг, торгівлі), адміністрації, про громадських активістів… Можна писати і про пам’ятки, будівлі, установи, організації, підприємства, заклади торгівлі і послуг, громадські об’єднання, про кожну значиму для району, міста чи села подію.

Як і у Вікіпедії, при написанні статей до Енциклопедії Носівщини завжди бажані посилання на джерело інформації, наприклад сторінку в інтернеті, номер і дату газети, назву і автора книжки… Однак, на відміну від Вікіпедії, в Енциклопедії Носівщини можна публікувати і власну інформацію, наприклад спогади, якщо ви зареєстрований дописувач і можете підтвердити свою особу.  Крім того, менші обмеження і в стилі написання.  Наприклад, після основної біографічної інформації про людину, до статті можна включити і художній нарис про неї, чи інтерв’ю. Звісно, за згоди авторів цих матеріалів,- розповідає Юрій  Пероганич.

В енциклопедії вже представлені статті, що стосуються архітектури‎, біографістики, ветеринарної медицини, влади, географії, геральдики, громадського харчування, економіки, зайнятості, засобів масової інформації, зв'язк‎у, історії, культури і мистецтва, медицини, музейництва, освіти, політики, правопорядку, сільського господарства, соціального захист‎у, спорту, торгівлі Носівщини.

  • Хочу донести мешканцям Носівського району і всього світу, а також прийдешнім поколінням якнайповнішу енциклопедичну інформацію про минувшину і сьогодення Носівщини. Подібної Енциклопедії районного рівня нема в Україні і, можливо, у світі, – говорить Юрій Пероганич.  – Моя мрія – щоб носівчани пишалися собою, поважали себе, щоб мали на кого рівнятися. Носівщина й справді багата на цікавих, унікальних, неординарних особистостей.  

Ласкаво запрошую до наповнення «Енциклопедії Носівщини» місцевих краєзнавців, освітян, бібліотекарів, працівників органів влади, підприємців, членів носівської громади з усієї України і з-за кордону. Створюйте нові статті і поліпшуйте існуючі. Будьте сміливими!

Робота над Енциклопедією Носівщини триває. І долучитися до цієї цікавої, корисної, а головне дуже потрібної для сучасників і прийдешніх поколінь справи, може кожен, для кого Носівщина- не просто рідний край, мала Батьківщина,  а часточка серця, світлий промінь любові якої зігріває впродовж життя, повертаючи  у цей благословенний край у спогадах, особистостях, подіях.

Вам є що розповісти про своїх рідних, колег, вулицю, сусідів,  про все, що стосується Носівки і Носівщини, без вагань,  ставайте волонтером, долучайтесь до великої справи- написання історії рідного краю.  І, як завжди пише у своїх дописах Юрій Пероганич- будьте сміливими!

 Пресслужба Носівської міської ради

 

 

Переглядів:966