30 листопада 2012

Заборона паління у громадських місцях

Україна взяла на себе обов’язок приймати ефективні закони, які будуть забезпечувати захист від впливу тютюнового диму на робочих та громадських місцях.

Згідно норм Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення», наші правоохоронні органи патрулюють території зупинок та парків, відслідковують порушників, які палять у заборонених для цього місцях. Попереджують або складають адміністративний протокол, якщо порушник веде себе неадекватно та агресивно.

Вагомим кроком України у напрямку боротьби проти тютюну було прийняття 24.05.2012р. Верховною Радою України Закону України № 4844 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо вдосконалення окремих положень про обмеження місць куріння тютюнових виробів)», який набирає чинності з 16 грудня 2012 року.

Основна відмінність нового закону від діючого полягає у повній забороні куріння у кафе, барах та ресторанах, у приміщеннях та території спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд та закладів фізичної культури і спорту, у приміщеннях об‘єктів культурного призначення та приміщеннях органів державної влади та органів місцевого самоврядування, інших державних установ.
Також новий новий закон передбачає відповідальність за розміщення попільничок і за куріння у закладах ресторанного господарства, накладаючи штраф від 1 000 до 10 тисяч гривень.

Окрім цього, норми нового закону передбачають не тільки заборону куріння тютюнових виробів, а й заборону куріння кальяну та електронних сигарет та кальяну у заборонених місцях. Тоді як у раніше діючому законі хоча і не міститься безпосередньо слова «кальян», однак кальян є заборонений і зараз, адже кальян входить у поняття куріння тютюнових виробів.

По організації виконанню вимог закону України на території міської ради, рекомендуємо керівникам підприємств, організацій, установ, розташованих на території міської ради організувати:
1.1. роз’яснення вимог Закону України в трудових колективах про заборону куріння тютюнових виробів, електронних сигарет і кальянів:
- у приміщеннях та на території закладів охорони здоров’я;
- у приміщеннях та на території навчальних закладів;
- на дитячих майданчиках;
- у приміщеннях та на території спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд та закладів фізичної культури і спорту;
- у під’їздах житлових будинків;
- у транспорті загального користування, що використовується для перевезення пасажирів;
- у приміщеннях закладів ресторанного господарства;
- у приміщеннях об’єктів культурного призначення;
- у приміщеннях органів державної влади та органів місцевого самоврядування, інших державних установ;
- на стаціонарно-обладнаних зупинках маршрутних транспортних засобів.
1.2. Облаштувати спеціальні місця для куріння /в приміщеннях з витяжною вентиляцією з іншими засобами для видалення тютюнового диму/ з відповідними інформаційними матеріалами.

Виконком міської ради

Переглядів:434