13 грудня 2012

Запровадження нової системи державної реєстрації речових прав на нерухоме майно

Відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» з 1 січня 2013 року функції державної реєстрації речових прав та обтяжень на нерухоме майно, у тому числі на земельні ділянки, будуть здійснюватися Державною реєстраційною службою, яка має вести Державний реєстр речових прав на нерухоме майно, що є єдиною інформаційною системою, що містить відомості про права на нерухоме майно, їх обтяження, а також про об’єкти та суб’єкти цих прав.

Даний закон покладає на Державну реєстраційну службу обов’язок здійснювати державну реєстрацію речових прав на новозбудовані та реконструйовані об’єкти нерухомого майна, державну реєстрацію права власності та інших речових прав на земельні ділянки, проведення державної реєстрації обтяжень, а також реєстрацію інших речових прав на нерухоме майно.

Одним із важливих моментів є те, що законом встановлено, що державна реєстрація прав у результаті вчинення нотаріальної дії з нерухомим майном, об’єктом незавершеного будівництва проводиться нотаріусом, яким вчинено таку дію.

Тобто, у результаті нововведень після дарування або купівлі-продажу нерухомого майна громадянам не доведеться звертатися в Бюро технічної інвентаризації, щоб зареєструвати права на придбане у власність майно. З початку наступного року громадяни зможуть реєструвати права на нерухоме майно безпосередньо в нотаріуса, яким вчинено відповідну дію.

Переглядів:391