Стоп! Залізничний переїзд

16 лютого 2021

До уваги жителів Носівської територіальної громади!  Державна служба України з безпеки на транспорті у рамках всеукраїнської акції «Стоп!Залізничний переїзд», яка спрямована на підвищення рівня безпеки руху на залізничних переїздах, інформує, що у 2020 році на залізничних переїздах України сталося 66 дорожньо-транспортних пригод. Загинуло 8 осіб, 28 було травмовано. Усі випадки ДТП сталися через ігнорування водіями транспортних засобів Правил дорожнього руху в частині перетину залізничних переїздів.

Патрульна поліція нагадує про правила перетину залізничних переїздів.

Слід пам’ятати, що залізничні переїзди є місцями особливо підвищеної небезпеки. Гальмовий шлях поїзда набагато перевищує гальмовий шлях будь-якого безрейкового транспортного засобу.

Водії транспортних засобів можуть перетинати залізничні колії лише на залізничних переїздах.

Під'їжджаючи до переїзду, а також починаючи рух після зупинки перед ним, водій зобов'язаний керуватися вказівками і сигналами чергового по переїзду, положенням шлагбаума, світловою та звуковою сигналізацією, дорожніми знаками і дорожньою розміткою, а також переконатися в тому, що не наближається поїзд (локомотив, дрезина).

Для пропуску поїзда, що наближається, і в інших випадках, коли рух через залізничний переїзд заборонено, водій повинен зупинитися перед дорожньою розміткою (стоп-лінією), дорожнім знаком, шлагбаумом чи світлофором так, щоб бачити сигнали, а якщо засоби організації дорожнього руху відсутні — не ближче 10 м до найближчої рейки.

Якщо перед переїздом немає дорожньої розмітки або дорожніх знаків, що визначають кількість смуг руху, рух транспортних засобів через переїзд дозволяється лише в один ряд.

Рух через переїзд забороняється, якщо:

a) черговий по переїзду подає сигнал заборони руху — стоїть до водія грудьми або спиною з піднятим над головою жезлом (червоним ліхтарем чи прапорцем) або з витягнутими в сторони руками;

б) шлагбаум опущений або почав опускатися;

в) увімкнено заборонний сигнал світлофора чи звуковий сигнал незалежно від наявності та положення шлагбаума;

г) за переїздом утворився затор, який змусить водія зупинитися на переїзді;

ґ) до переїзду в межах видимості наближається поїзд (локомотив, дрезина).

Забороняється самовільно відкривати шлагбаум або об'їжджати його, а також об'їжджати транспортні засоби, які стоять перед переїздом, коли рух через нього заборонено.

У разі вимушеної зупинки транспортного засобу на переїзді водій зобов'язаний негайно висадити людей і вжити заходів для звільнення переїзду.

Також, згідно з ст. 123 КУпАП, в'їзд на залізничний переїзд у випадках, коли рух через переїзд заборонений, - тягне за собою накладення штрафу в розмірі п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з оплатним вилученням транспортного засобу у його власника чи без такого, або позбавлення права керування транспортними засобами на строк від шести місяців до одного року з оплатним вилученням транспортного засобу у його власника чи без такого, або адміністративний арешт на строк від семи до десяти діб з оплатним вилученням транспортного засобу у його власника чи без такого.

Шановні мешканці Носівсьуої ТГ!  Пам’ятайте, що залізничний переїзд – це зона підвищеної небезпеки! Порушення правил проїзду залізничних переїздів тягне за собою кримінальну відповідальність, може спричинити значні матеріальні збитки та призвести до непередбачуваних тяжких наслідків із втратою людського життя!

Закликаємо учасників дорожнього руху  неухильно дотримуватись правил при перетині залізничних переїздів! Безпека – понад усе!

 

Переглядів:279