Історія села Дослідне

14 лютого 2021

 

Населення становить 537 осіб. В селі знаходиться Носівська сільськогосподарська дослідна станція – одна з давніх науково-дослідних установ (заснована в червні 1911 року). За роки роботи станції її фахівцями виведено цілу низку сортів злакових та овочевих культур.

Усю організаційну роботу зі створення станції виконував агроном-дослідник, а пізніше доктор сільськогосподарських наук, професор, заслужений діяч науки й техніки Молдавської РСР С. П. Кулжинський, який і став першим директором станції. На цій посаді він беззмінно працював до 1930 року. Як керманич установи він взяв на себе основний науково-організаційний тягар проблем, сприяв тому, що станція не тільки зберегла свої активи під час Першої світової війни, а й стала однією з найкращих за визнаними здобутками серед галузевих дослідних установ в Україні.

На станції у 1920-х працював відомий вчений-ґрунтознавець Гедройц Костянтин Каетанович. З цього часу для Чернігівської області та всього природно-історичного району — Придніпровської низини, майже в центрі якого розташована станція, — розпочинається нова сторінка вивчення її природно-історичних умов взагалі та агрономічних особливостей зокрема. Забезпечуючи в цей час генеруючий початок наукових досліджень станції, видатний учений уславив станцію, як одну з найкращих за будовою та досягненнями в Україні. Згодом фундаментальні наукові праці К. К. Гедройца, виконані на Носівській селекційно-дослідній станції, узагальнені в книгах: «Учение о поглотительной способности почв» (1922), «Химический анализ почв» (1923), «Классификация почв» (1925), для декількох поколінь студентів і майбутніх дослідників ґрунтів не тільки нашої країни, а й усього світу були й залишаються фундаментом у питаннях теорії та практики ведення досліджень.

Від свого заснування Носівська селекційно-дослідна станція багато працювала в напрямі пошуку шляхів підвищення ефективності селянського господарства: надавала безкоштовні консультації, продавала насіння, племінний молодняк.

Завідуючим відділом садівництва у 1920-х працював Костецький Микола Данилович (1873—1948) — вчений, селекціонер і громадський діяч, батько художника, академіка В. М. Костецького, дідусь художника О. В. Костецького.

У 1922 році Носівська сільськогосподарська дослідна станція імені п’ятиріччя  Жовтневої революції. В 1931 році – це Українська дослідна станція овочівництва, в 1934 році – Чернігівська обласна станція бурякового рільництва, в 1937 році – Носівська державна селекційно-дослідна станція, в 1956 році – Носівське відділення Чернігівської державної дослідної станції.

Працівники дослідної станції були найманими робітниками. Більшість з них були сезонними. Для їх проживання були збудовані бараки, а пізніше, для постійно проживаючих, житлові будинки. Це дало поштовх для будівництва магазину, відділення зв’язку, початкової школи, медпункту, дитячого садка.

У період тимчасової окупації німецько-фашистські загарбники завдали великого збитку селекційно-насінницькій роботі. Поля станції були запущені, забур’янені, ділянки стаціонарних дослідів використані під господарські посіви, переважна частина селекційного матеріалу загублена. Спалено більшість наукових та господарських будівель, знищено інвентар і майно. Після звільнення території першочерговим завданням стала відновлювальна робота. Завдяки підтримці держави, самовідданій праці колективу робітників, наукових працівників, службовців та таланту директора Миколи Сергійовича Кабаєва, який так багато своєї праці, уміння й організаторських здібностей віддав справі відновлення, станція за короткий термін була відбудована і вже в 1949 році вийшла на довоєнний рівень науково-виробничих показників.

За весь час роботи на станції створено і зареєстровано понад 70 сортів різних сільськогосподарських культур.

Основними напрямами наукової діяльності установи є:

  • створення нових сортів озимого жита, ярого ячменю, вівса, конюшини, люцерни, цибулі, огірків адаптованих до кліматичних умов, здатних формувати високі врожаї за меншої кількості вологи в ґрунті, збільшенні суми температур, генетично захищених від ураження основними хворобами, ресурсоенергоекономних та екологічно безпечних;
  • виробництво оригінального та елітного насіння районованих сортів озимого жита, пшениці, тритикале, ячменю, вівса, конюшини, люцерни, цибулі, огірків;
  • надання науково-методичної допомоги господарствам щодо питань насінництва та агротехніки вирощування зернових та овочевих культур.

Щорічно вирощується 150—200 т оригінального та 600—800 т елітного насіння, яке реалізовується в переважну більшість областей України.

 

Нині на території села діють Досліднянський НВК, ФАП,християнський храм на честь ікони Божої Матері Скоропослушниці (настоятель о. Олександр (Зеленяк),  приватний магазин.

 

 

Переглядів:829