Історія села Сулак

14 лютого 2021

 

Село знаходиться за 12 км. від м. Носівка. Кількість населення 452 особа, дворів 237. Через село проходить залізниця Київ-Москва, яка розділяє його на дві частини: північну і південну.

Саме слово «сулак» має татарське походження: су – вода, лак – зелень, цебто місцевість багата на воду і зелену рослинність. Так воно і було. Навкруг села – низини, залиті водою і вкриті лісом.

В часи Київської Русі тут було поселення Носово, з якого виникла далі на захід за 12 км. від нього сучасна Носівка. В жовтні 1239 року Чернігівщина була захоплена монгольськими ордами хана Батия. Носово чинило їм опір. Татари вогнем і мечем знищили Носово і його людей, тільки небагатьом вдалося врятуватись. Вони вийшли в район Струги ( це в полі між сучасною Носівкою та Сулаком) і оселилися в глуші лісових нетрів і боліт. Там вони прожили близько 100 років.

Коли татарського іга на Чернігівщині не стало, його місце зайняло польсько-литовське королівство. Вони великим загоном напали на Стругу і людям довелося тікати далі, а далі – це територія сучасного міста Носівка, де вони і оселились.

Коли в 1848-1849 роках по Україні пройшла епідемія чуми, в хуторі Сулак вимерли всі жителі, окрім однієї сім’ї.

Дуже постраждали жителі Сулаку і під час Другої світової війни – село було спалено. В селі встановлено пам’ятник жителям, які загинули 27 березня 1943 року під час спалення села.

Сьогодні в центрі села знаходиться Сулацька ЗОШ І-ІІ ступенів, працюють  магазин, ФАП, бібліотека.

 

Відомі вихідці з села:

  1. М.І. Расюк – кандидат технічних наук;
  2. Міщенко Віктор Григорович (19.05.1965-30.07.1985). Воїн-афганець. Посмертно нагороджений орденом Червоної Зірки.
  3. Дворський Григорій Іванович (11.04.11954 р.н.) – хормейстер, поет-піняр, композитор, співак, Заслужений артистт України.
  4. В.П.Черненко – учасник космічних випробувань. Керівник Носівського відділення Чернігівського земляцтва
 
Переглядів:578