Дотримуйтесь правил пожежної безпеки під час жнив

27 липня 2021

Дотримуйтесь правил пожежної безпеки під час жнив

 

Пора жнив особливий пожежонебезпечний період. Загрозливу обстановку створюють спекотна погода, сухі хліба, енергонасичені хлібозбиральні агрегати, які нерідко знаходяться у не справному стані, а також людська недбалість та безвідповідальність.

         Загальновідомо, що в цей напружений час найменша необережність у поводженні з вогнем коло хлібних масивів, кинутий недопалок, іскри від сільгоспмашин, випалювання стерні тощо, можуть стати причиною пожежі, яка призведе до значних матеріальних втрат.

Так 25 липня  о 16:15 до Служби порятунку "101" м. Ніжин  надійшла інформація, що поблизу с. Хомине Вертіївської територіальної громади Ніжинського району на полі фермерського господарства "Промінь" виникла пожежа пшениці на корені.  Вогнем знищено 55 га зернової культури, 10 га сухої рослинності та чагарників. Жертв та постраждалих немає. Причина пожежі та завдані збитки наразі встановлюються.

17 липня 2021 року о 14 год. 12 хв. на полі, що належить ТОВ "Агро - Регіон Козелець" (директор - Мороз К.А.) біля с. Лемеші Козелецька ТГ сталася пожежа ячменю на корені. Вогнем знищено 4 га зернових культур. Причина - розряд блискавки. Збитки та сума врятованих матеріальних цінностей встановлюються.

В зв’язку з вище викладеним рятувальники побували на полях сільгосппідприємств, агрофірм та фермерських господарств Носівської та Мринської територіальних громад, де нагадали аграріям про необхідність подбати про захист врожаю від вогню. Згідно із нормативно-правовими актами безпосередньо перед початком кампанії усі комбайнери у господарствах, водії, їхні помічники та усі задіяні на жнивах повинні пройти інструктажі з пожежно-технічного мінімуму. Усі комбайни, вантажні автомобілі, трактори повинні бути обладнані іскрогасниками та первинними засобами пожежогасіння. Безпосередньо під час збирання врожаю повинна чергувати цистерна з водою, поля обов’язково повинні оборюватись та повинні бути встановлені таблички з попередженням, що йдуть жнива.

Ніжинське РУ ГУ ДСНС України у Чернігівській області звертається із проханням виконувати основні правила пожежної безпеки!

         З  початку достигання хлібів необхідно біля хлібних масивів встановити знаки про заборону паління й використання відкритого вогню.

         Перед початком жнив хлібні поля в місцях прилягання їх до лісових масивів, степовій смузі, автомобільним шляхам і залізницям повинні бути обкошені і оборані захисною смугою щонайменше 4 м завширшки.

         Перед косовицею хлібні масиви з великою площею необхідно розбити на ділянки площею не більше 50 га. Між ділянками варто робити прокоси не менше 8 м завширшки. Скошений хліб із прокосів треба негайно зібрати. У серединці прокосів робиться проорана смуга не менше 4 м завширшки.

         До початку збирання врожаю вся збиральна техніка, агрегати та автомобілі повинні мати відрегульовані системи живлення, змащення, охолодження, запалювання, а також бути оснащені справними іскрогасниками, забезпечені  первинними засобами пожежогасіння (комбайни і трактори - двома вогнегасниками, двома штиковими лопатами, двома мітлами).

         У разі групового методу збирання до складу збирально-транспортних загонів необхідно включати спеціалізовану техніку, що пристосована для гасіння пожеж зернових.

         Безпосередньо на хлібному масиві площею понад 25 га, з якого збирається врожай, необхідно мати напоготові трактор з плугом на випадок пожежі.

Корпуси комбайнів повинні бути оснащені заземлювальним металевим ланцюгом, що торкається землі.

         Збиральну техніку необхідно регулярно перевіряти на щільність з'єднання вихлопної труби з патрубком випускного колектора та колектора з блоком двигуна. У разі появи ознак пробивання прокладок роботу слід припинити до їх заміни.

 

У цей час заборонено:

- робота тракторів, самохідних шасі, автомобілів та іншої збиральної техніки без капотів або з відкритими капотами (для запобігання потраплянню соломи на випускний колектор двигуна). На комбайнах та інших машинах з двигунами внутрішнього згоряння, які не мають капотів, випускний колектор повинен бути захищений металевим щитком, що закриває його вздовж усієї довжини зверху та збоку;

- застосування паяльних ламп для випалювання пилу радіаторів двигунів;

- заправляння збиральної техніки у хлібних масивах;

- заправляння машин у нічний час у польових умовах;

- розводити багаття на полях та біля них;

- спалювання стерні та пожнивних залишків.

 

Відповідальність за дотримання пожежних норм під час збирання врожаю несуть керівники агропідприємств, і саме до них застосовуються санкції у випадку виявлення порушень. Відповідальні особи та працівники, задіяні на пожежонебезпечних роботах, повинні пройти навчання з пожежно-технічного мінімуму. Усі працівники, службовці, зайняті на збиранні врожаю і заготівлі кормів, повинні пройти інструктаж під розписку. Осіб, які не пройшли його, до цих робіт не допускають.

 

Звертаємо особливу увагу на те, що спалювання пожнивних решток- ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ.

 

Крім того, нагадуємо про посилення відповідальності за забруднення повітря і спалювання сухої трави та листя.

Верховною Радою України ухвалено законопроект, яким суттєво підвищені штрафи за забруднення атмосферного повітря, знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу, порушення вимог пожежної безпеки в лісах та самовільне випалювання (КУпАП).

Так, у 18 разів зросли штрафи за знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на сільгоспземлях вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом. За такі порушення передбачено штраф від п'яти тисяч чотирьохсот до дев'яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (91800-153000 гривень), або обмеження волі на строк від двох до п’яти років, або позбавлення волі на той самий строк. Якщо такі дії спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки, порушників позбавлятимуть волі на строк від п’яти до десяти років (стаття 245 Кримінального кодексу України).

Підвищено відповідальність за забруднення або іншу зміну природних властивостей атмосферного повітря шкідливими для життя, здоров'я людей або для довкілля речовинами, відходами або іншими матеріалами промислового чи іншого виробництва внаслідок порушення спеціальних правил, якщо це створило небезпеку для життя, здоров'я людей чи для довкілля. За вказані порушення передбачено штраф від однієї тисячі восьмисот до трьох тисяч шестисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (30600-61200 гривень), або обмеження волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на той самий строк або без такого (стаття 241 Кримінального кодексу України).

Згідно зі статтею 77 КУпАП, недотримання вимог пожежної безпеки в лісах тягне за собою накладення штрафу на громадян - від дев’яноста до двохсот сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1530-4590 гривень), на посадових осіб - від двохсот сімдесяти до дев’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (4590-15300 гривень).

За знищення або пошкодження лісу через необережне поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, каратимуть штрафами: громадян - від двохсот сімдесяти до дев’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (4590-15300 гривень), посадових осіб - від шістсот тридцяти до однієї тисячі восьмисот неоподатковуваних мінімумів (10710- 30600 гривень).

За випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно- болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання встановленого законодавством порядку передбачено штраф; на громадян — від ста вісімдесяти до трьохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів (3060-6120 гривень) на посадових осіб - від дев'ятисот до однієї тисячі двохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів (15300-21420 гривень). Ще більші штрафи за такі порушення, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду (стаття 77-1 КУпАП).

 

Пам’ятайте, що суворе дотримання виконання вимог правил пожежної безпеки – це гарантія збереження врожаю від пожежі.

 

Андрій ШЕЛЕСТЮК,

головний інспектор ВЗНС

Ніжинського РУ ГУ ДСНС

України у Чернігівській області

 

 

Переглядів:423