Про роботу міської лікарні у наступному році

04 листопада 2021

Реформа у медичній  галузі і  нововведення, які запровадили у роботі  медзакладів, скажемо відверто, викликає  неоднозначну оцінку, причому як з боку пацієнтів, які звертаються  за медичними послугами, так і  безпосередньо  медиків  та засновників  закладів. Фактично Національною службою здоров’я розроблені такі умови для укладення договорів на надання певних медичних послуг, що виконати їх важко не лише у Носівці, а й у медзакладах обласного рівня. І найголовніша проблема тут навіть не в оснащенні, оскільки  і влада на місцях, і меценати об’єднуються і спільними зусиллями забезпечують  ремонт приміщень, меблі, придбання необхідної апаратури, аби пацієнти мали можливість отримувати якісні послуги  на місцях. Проте залишається одна, але дуже суттєва проблема- кадри, вирішити яку, на жаль, не вдається. Носівська  міська рада  ініціювала мотиваційні заходи,  профінансувала придбання  житла двом родинам медиків,  навіть тоді, коли лікарня не перебувала у  підпорядкуванні органу місцевого самоврядування, оскільки  ми всі розуміємо, що повноцінна робота закладу - важлива для жителів громади, першочергово реагує на запити медиків, особливо  у цей непростий час пандемії. Після   ліквідації району, міська рада, усвідомлюючи цей фінансовимй тягар,  адже медична галузь перейшла на баланс з величезними боргами, і це лише за енергоносії,взяла  її під своє підпорядкування. Адже  анонсована підтримка НСЗУ давала надію. Спільними зусиллями медиків і влади було зроблено максимально для виконання умов, щоб укласти договори  на одинадцять пакетів медичних послуг КНП «Носівська міська лікарня». Ці договори діють до 31 грудня 2021 року.

 Чого чекати з 1 січня жителям громади і медикам нашого закладу,  поцікавилися у генерального директора КНП «Носівська міська лікарня» імені Ф.Приймака» Руслана Шульги?

  •  Ситуація така: на сьогодні наш заклад надає  одинадцять пакетів медичної допомоги, з них сім амбулаторних - це  поліклінічний,стоматологічний, гастроскопічний, цистологічний, гестероскопічний, амбулаторне ведення вагітності та амбулаторна паліативна допомога на дому. І чотири пакети стаціонарних – допомога з проведенням операцій, без проведення оперативного втручання, паліативна допомога та лікування хворих на COVID-19.  Ці пакети діють до 31 грудня 2021 року, але вже нашим закладом подана заява-готовність продовжувати надавати послуги по всіх одинадцяти пакетах.  І якщо по амбулаторним пакетам питань нема, то по стаціонарним питання лишається відкритим.

Яким буде рішення НСЗУ – побачимо, однак є дві проблеми, які мене, як директора закладу, турбують: це, перш за все, кількість пролікованих. Згідно з умовами НСЗУ, Носівська міська лікарна має щомісяця надавати послуги по стаціонарному лікуванню 320 пацієнтам( НСЗУ не розподіляє на дорослих і дітей). У нас же, наприклад, у вересні проліковано 160 осіб, і це найвища цифра за всі місяці року. Відповідно до цієї кількості призначається і фінансування. Інша, більш глобальна проблема - кадри. НСЗУ ставить дуже завищені вимоги до роботи стаціонарних відділень, і якщо вимоги до оснащення, ремонту приміщень у нас відповідають цим умовам, то  кадрів, на жаль, нема. Зокрема, це стосується наявності чотирьох  анестезіологів.  Ця проблема озвучується, звертаємось разом з іншими колегами до НСЗУ, аби там  внесли зміни у бік послаблення вимог, адже кадрів не вистачає скрізь. Тому сподіваємось, що рішення НСЗУ буде позитивним.  Тому мова  про закриття стаціонарного дитячого відділення міської лікарні  не йде, а інформація, що розповсюджується у соцмережах – не відповідає реальній  ситуації справ. Рішення про ліквідацію дитячого відділення ні засновником, ні дирекцією КНП «Носівська міська лікарня» імені Ф. Приймака» не приймалося.

 Пресслужба Носівської міської ради

 

Переглядів:1295