Що таке ОСББ?

17 листопада 2021

Що таке ОСББ та які його переваги

Немало власників квартир нарікають на погану якість комунальних послуг та відсутність будь-якої відповідальності виконавців цих послуг перед споживачами.

В той же час власники квартир не хочуть нічого робити, щоб покращити ситуацію. Але ж під лежачий камінь вода не тече.

Напевне в будь-якому будинку знайдуться небайдужі, ініціативні та добросовісні мешканці, які бажають перетворити свій будинок на сучасне і комфортне житло.

Чому ОСББ або хто в домі господар

Відповідно до Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», управління багатоквартирним будинком здійснюють його співвласники.

Форму цього управління обирають самі співвласники на загальних зборах.

Варіанти можуть бути такими:

  1. управління співвласниками;
  2. управління управителем;
  3. управління об’єднанням співвласників багатоквартирного будинку.

Перший варіант може бути вигідний для невеликих будинків, співвласники яких приймають рішення щодо управління багатоквартирним будинком на зборах у порядку, визначеному ст.10 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку». У великих будинках така форма буде незручна для ухвалення рішень.

Другий варіант – найняти управляючу компанію. Слід зауважити, що управителі – це комерційні організації, метою яких є отримання прибутку, що звичайно відобразиться на сумах в платіжках.

На виконання п.5 ст.13 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», статті 10, пункту 6 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про житлово-комунальні послуги», Порядку проведення конкурсу з призначення управителя багатоквартирного будинку, затвердженого наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 13.06.2016р. №150, з метою реалізації державної політики в сфері реформування житлово-комунального господарства на території Носівської міської ради повторно оголошено конкурс з призначення управителя багатоквартирних будинків, співвласниками яких не створені об’єднання співвласників багатоквартирних будинків та не обрано управителя. Конкурсною комісією прийняте рішення про визнання попереднього конкурсу таким, що не відбувся, у зв’язку з відсутністю конкурсних пропозицій.

Оскільки на території Носівської територіальної громади немає жодного претендента, який би відповідав вимогам законодавства щодо участі у конкурсі з призначення управителя багатоквартирних будинків, є побоювання, що й повторний конкурс буде визнано таким, що не відбувся, у зв’язку з відсутністю конкурсних пропозицій.

Виходячи з вищевикладеного, з метою недопущення ситуації, коли можуть бути неукладеними договори з постачальниками енергоносіїв, міська рада вкотре наголошує на необхідності створення об’єднання співвласників багатоквартирних будинків.

Третій варіант – Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку – це самостійна юридична особа, яка може бути створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку з метою ефективного управління будинком і прибудинковою територією та отримання житлово-комунальних послуг належної якості за кращими цінами. Крім того, ОСББ мають можливості набагато покращити фізичний і технічний стан будинку та умови проживання в ньому. Наразі ОСББ – найбільш привабливий варіант управління будинком.

Переваги створення ОСББ

Головними перевагами ОСББ є те, що така форма управління забезпечує ефективне утримання будинку, дозволяє самостійно розпоряджатися коштами та контролювати витрати, а також проводити заходи з енергоефективності.

Насамперед ОСББ має статус юридичної особи, що дозволяє відкривати банківські рахунки, укладати договори, наймати персонал та повноцінно розпоряджатися коштами для забезпечення управління будинком.

Ще одна перевага в тому, що співвласники можуть приймати рішення щодо управлінням будинком. В ОСББ чітко визначена структура керівних органів та їх повноваження. Зокрема, лише загальні збори ОСББ можуть визначати розмір внесків на утримання будинку та розпоряджатися спільним майном.

Також співвласники можуть вимагати прозорості видатків та мають право отримати звіт у голови об’єднання про те, які роботи зроблено, скільки це коштувало тощо.

Крім того, ОСББ можуть заробляти гроші на спільній власності – наприклад, здавати фасад будинку в оренду під рекламні площі, або здавати приміщення в оренду під офіс, магазин чи склад. Отриманий дохід може бути спрямований на утримання будинку, благоустрій території чи зменшення суми квартплати.

ОСББ можуть самостійно обирати постачальників та підрядників і робити це з огляду на якість послуг та їх ціну, а також розірвати договір, якщо компанія неякісно виконуватиме свої обов’язки.

ОСББ може брати участь у державних та місцевих програмах фінансування енергомодернізації будинків, що дозволить зменшити суми оплати за житлово-комунальні послуги.

ОСББ має статус неприбуткової організації. Це означає, що незалежно від того, звідки надійшли кошти на рахунок ОСББ, якщо ці кошти використовуються виключно на статутну діяльність ОСББ, з них не сплачується податок на прибуток.

Для мешканців ОСББ зберігаються всі належні пільги та субсидії по сплаті житлово-комунальних послуг.

Закон «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» передбачає можливість об’єднання ОСББ в асоціацію. Це зручно і вигідно для ОСББ, бо скорочуються витрати на управління та обслуговування будинків, можна ефективніше відстоювати свої права перед постачальниками-монополістами та в органах влади.

Тільки від нас самих залежить, яким будинок буде зараз, і в якому стані ми передамо його майбутньому поколінню.

Переглядів:520