Із засідання координаційної ради

10 березня 2023

Запобігання насильству – це пріоритетний напрямок роботи усіх відповідальних служб та органів, адже кожен такий випадок – це незворотній досвід людини, який завжди впливатиме на її життя. На цьому наголосила заступник міського голови Вікторія Вершняк  під час засідання Координаційної ради з питань запобігання та протидії домашньому насильству за ознаками статі, забезпечення рівних прав і можливостей жінок та чоловіків.

Саме тому, за словами посадовця, інформаційно-роз’яснювальна робота з громадянами, в тому числі і наймолодшими, має стати тим важелем, який дозволить сформувати в суспільстві нульову толерантність до насильства в сім’ї, дискримінації людини за будь-якою ознакою.

До участі в засіданні були запрошені представники профільних структурних підрозділів міської ради, Носівське відділення поліції, працівники інших правоохоронних органів та медичної ланки.

У ході роботи учасники засідання обговорили стан виконання  ключових профільних  питань у громаді  з даного питання  та акцентували увагу на  відпрацюванні алгоритму дій у разі виникнення повідомлень про насильство в сім’ї.

 Лише з початку 2023 року надійшло 19 звернень  від 17 осіб про вчинення над ними насильства. Наразі найбільше звернень переважно  ввід жінок (13 таких звернень, два - повторно), троє чоловіків та одне  звернення – від дитини.

Присутні представники органів та служб, до повноважень та компетенції яких належить захист, підтримка та допомога особам, які постраждали від домашнього насильства та насильства за ознакою статі, а також насильства відносно дітей, обговорили реалізацію плану заходів, типових положень про спеціалізовані служби для постраждалих від домашнього насильства та насильства за ознакою статі, а також основні напрямки забезпечення реалізації державної сімейної, гендерної політики у Носівській  міській територіальній громаді.

Члени координаційної ради погодились з тим, що забезпечення міжвідомчої співпраці  та координації дій щодо реалізації державної політики у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі, зокрема, забезпечення узгодженості, підвищення ефективності, координація проведення заходів, грають ключову роль у питаннях зменшення кількості родин, де вчиняється домашнє насильство та зменшення кількості осіб, котрі постраждали від домашнього насильства.

Підсумовуючи, є підстави вважати, що співпраця та взаємодія між органами та службами до повноважень та компетенції яких належить захист, підтримка та допомога особам, котрі постраждали від домашнього насильства та насильства за ознакою статі, а також насильства відносно дітей, налагоджена та дає певні  позитивні результати. Однак, з огляду на кількість  звернень,  роботи у всіх служб вистачає.

За результатами обговорення підготовлено рішення, що визначає пріоритетні завдання усім відповідальним підрозділам та відомствам щодо посилення роботи в сфері запобігання та протидії домашньому насильству та підвищення рівня координації і взаємодії між ними.

 Пресслужба Носівської міської ради

 

 

Переглядів:415