«Швидка допомога» дитині у скруті

19 квітня 2024

 Вісім громад Чернігівської області візьмуть участь у новому, загальнонаціональному проєкті з підтримки сімейного патронату.

Щороку тисячі дітей, батьки яких потрапили у складні життєві обставини, потребують тимчасового влаштування. Патронат — це соціальна послуга, завдяки якій дітей влаштовують не до закладів, а в сім’ї професійних вихователів. Дитина перебуває там, поки її біологічні батьки долають скруту або на час пошуку нової родини. Таким чином діти залишаються у своїй громаді, можу ходити до своєї школи чи садка, зберігають контакти з родичами.

На сьогодні у Чернігівській області працюють 15 патронатних сімей, які надають професійний догляд, виховання та реабілітацію дітям, котрі тимчасово не можуть проживати у своїх родинах. Такої кількості патронатних вихователів вкрай мало, говорять фахівці.

Щоб популяризувати цю послугу та збільшити чисельність патронатних сімей, в Україні стартував загальнонаціональний проєкт «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату».

У ньому візьмуть участь 184 громади з 21 регіону України. Зокрема, 8 громад Чернігівської області.

До липня 2025 року громади-учасниці отримуватимуть матеріальну, інформаційну, та консультаційну підтримку. Експерти та експертки проекту проводитимуть навчання для підвищення професійної компетентності спеціалістів служб у справах дітей, фахівців з соціальної роботи, психологів, членів міждисциплінарних команд. Також громадам допоможуть організувати заходи з популяризації патронату і розвитку сімейних форм виховання.

Презентація нового проекту відбулася 17 квітня у м. Чернігів.

До участі у презентації були запрошені: по 3 особи з пілотних громад, Заступниця голови ОВА, ОССД, ОЦСС, представник НССС, Нац. Ради телебачення та радіомовлення, патронатні вихователі, представники ЗМІ (, тренер з підготовки сімейних форм, тренер з проведення заходів в пілотних громадах.

Носівську міську територіальну громаду представляли заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів Вікторія Вершняк, начальник Служби у справах дітей Носівської міської ради Олена Романець, директор КЗ «Центр надання соціальних послуг» Носівської міської ради Оксана Тонконог.

Довідково: Сьогодні в Україні працюють близько 300 патронатних сімей, тоді як дітей, які потребують їхніх послуг, щонайменше 8000. Завдяки проекту «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату», кількість патронатних сімей має подвоїтися.

Даний  проект реалізовується спільно Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) UNICEF Ukraine, Партнерством "Кожній дитині", Міністерством соціальної політики України, Національною соціальною сервісною службою. України, Координаційним центром з розвитку сімейного виховання та догляду дітей за фінансової підтримки Європейського Союзу.

 

 

 

Переглядів:251