Мистецтво і творчість  - найкращі антистресові засоби

26 квітня 2024

  

Вже третій рік  життя українців стало  зовсім іншим.

Здається,  важко це уявити, але  ми всі живемо у нескінченному стресі.  Виття сирен, постійна стривоженість дорослих, навколо – думки і розмови про війну, новини про вибухи, бої, смерті, поховання героїчно загиблих земляків, а то й родичів, батьків – у такому світі проходить життя наших дітей у життєву  пору, яка мала би бути найщасливішою – дитинство.

Як і чим можна сьогодні підтримати дітей? Що може повернути прекрасні барви їхньому дитинству? Яку родь у цьому відіграє школа мистецтв? Як колектив забезпечує своїм вихованцям поєднання корисного і прекрасного?  

Про це говорили з директором Носівської школи мистецтв Віталієм Куцим.

Історія школи – майже шість десятиліть. Наступного травня Носівській школі мистецтв виповниться  60 років!

Поважна і потужна дата, та головне, що цей шлях свого становлення і розвитку школа пройшла гідно, долаючи всі виклики і випробування. Все, як у мистецтві: через терни до зірок.

 Пишатися закладу є ким і з числа викладачів. Бо тут кожен професіонал своєї справи.І нашими вихованцями. Бо маємо  багато перемог по кожному відділу закладу.

-  Сьогодні часто можна почути хибну думку про те, що мистецтво, творчість під час війни не на часі. Навпаки, вони потрібні зараз як ніколи, адже це – прояви українського духу, його сили і незламності. У всі часи,  навіть найважчі, пісня, музика, танець  для українців були підтримкою, засобом зцілення та мотивацією до життя. Творчість – найкращий  антистресовий засіб і для дітей, і для педагогів – розповідає Віталій Юрійович.  

 Власне, саме це й стало  найбільшою мотивацією для педагогічного колективу для облаштування укриття. Адже  його наявність було головною умовою відновлення очного навчання.

Збиралися всі колективом, залучали родичів, зверталися до меценатів. Було пророблено колосальну роботу. Але було розуміння, що дистанційне навчання у школі мистецтв -  може бути тимчасовим.

Носівська школа мистецтв приємно вражає  внутрішнім сучасним  ремонтом.   Це вже відбулося за керівництва Віталія Куцого, який очолив  цей заклад у 2020 році.

  • Йдучи на цю посаду, складав перспективний план на п’ять років. І  першочерговим вбачав ремонт приміщення.  На кожен рік  спланував певний обсяг робіт, які тепер виконуємо. Щоправда, є певні зміни, які внесла війна.

Потужну підтримку в  2020 році надала міська рада, яка профінансувала заміну усіх вікон,  вхідну групу дверей, зроблено було відкоси та ремонт у двох класах.

 Наступного року  завдяки коштам з батьківської плати за навчання нам вдалося зробити ремонт фойє другого поверху будівлі.  Мали плани на 2022 рік, але все змінило 24 лютого. Тому взялися за облаштування укриття.

  А  вже в минулому, 2023 році завдяки  левовій частці коштів з міського бюджету, батьківській платі та частково- меценатів (агрофірма «Маяк», кондитерська фабрика «Десна», НВКЦ «Прес») нам вдалося відремонтувати  перший поверх. Замінена вхідна група, зроблений добротний ремонт у фойє, санітарній кімнаті,  у   хореографічних класах – із заміною підлоги, капітальним ремонтом стелі, стін, встановлено нові  дзеркала за стандартами.

 Багато чого робимо власними силами. Вдячний колективу за повну підтримку всіх ініціатив. Разом і фарбували, і мили, прибирали тощо.

 Маємо ще сподівання на облаштування прилеглої території. Вже частково випиляні  старі аварійні дерева, треба встановити  нову огорожу, висадити вічнозелені рослини.

 Нам вдалося дещо покращити матеріально-технічну базу. Придбали дитячу бандуру, укомплектували клас скрипки,  клас музично-теоретичних дисциплін,  придбали плазму в один з класів для проведення уроків, частково оновили техніку в бухгалтерії. Дуже вдячні батькам, які після закінчення їхніми дітьми школи, передають інструменти, сценічні костюми та взуття закладу.

При цьому Носівська школа мистецтв продовжує творчо розвиватись, здобувати вагомі перемоги і найголовніше, організовуючи благодійні концерти, мають можливість допомагати нашим захисникам.

У благодійних заходах відділу культури беруть участь  і наші вихованці, і викладачі, крім того  школа організовує власні концерти, зібрані кошти з яких  спрямовують нашим землякам, які боронять Україну.  Концерти проходять з 2022 року. І  колектив закладу, і їх вихованців дуже тішить, що завжди збирають солідні кошти, тим самим долучаючись до  підтримки воїнів.

Нещодавно відбувся концерт хореографічного відділу школи. Основну суму збору перерахували нашому носівчанину, нац гвардійцю Павлу Ляшенку, а також для свого колеги, викладача класу фортепіано і концертмейстера Володимира  Харчука, який наразі перебуває на Донеччині.

Носівська школа мистецтв здавна славилася своїми  учнями та потужним викладацьким складом, які демонстрували вагомі здобутки  на конкурсах різного рівня. Наразі 253 учні навчаються мистецтва на кожному з відділень закладу. Найбільше –  на хореографічному, у класі фортепіано і скрипки, народних, духових і музично-теоретичних дисциплін та класу сольного співу. Також працює філія школи на базі міської гімназії №2 -  хореографія та клас бандури і баяна.

 Варто зазначити, що з більш як двох десятків таких мистецьких закладів в області, наша школа  демонструє надзвичайно високі досягнення своїх вихованців у  фахових та престижних конкурсах. Наші- завжди  перші або ж в трійці кращих.

Є у нашій школі мистецтв і власний конкурс: «Школа має талант», який цього року вже був ювілейним- десятим. Заклад забезпечив усіх учасників медалями, грамотами, пам’ятними подарунками.

  • Кожна дитина – обдарована, – переконаний директор. – І головне для батьків – не сумніватися в цьому, а виявити обдарування та направити його в правильне русло. Для когось це може бути спорт, для когось – мистецтво. Не  треба думати про те, що дитина не стане музикантом чи танцівником світового рівня. Хай це ніколи не зупиняє у прийнятті рішення віддати дитину на навчання до школи мистецтв.

Адже ніхто  достеменно не знає, що зможе дитина в майбутньому.

Тому просто дайте їй шанс спробувати! Сенс творчості – у самій творчості, адже вона розвиває дітей культурно,  духовно, інтелектуально, відкриває перед ними світ чудових відчуттів, робить їх емоційно зрілими. Крім того, праця над собою дисциплінує, вчить наполегливості, дає прагнення досконалості, творчого росту, перемог. І це справді ми бачимо у наших вихованцях. Кожна дитина по своєму  талановита.

 Хоча є серед учнів – випускників ті, хто обрав собі за майбутній фах саме мистецтво, і це для кожного викладача гордість. Це баяніст- Нікіта Даладуда з Володькової Дівиці,Анастасія Устимчик – клас бандури, Дарина Дорошенко, Анастасія Коляда – хореографія. Готуються вступати випускники по класу скрипки та духових інструментів.

 І директор Віталій Куций, і завуч Ірина Мехед, у розмові  щиро діляться планами та ідеями, як зробити заклад ще кращим, сучаснішим. Втім, все наразі зводиться до одного: миру і перемоги України.

Наступного 2025 року у травні школа відзначатиме 60-річний ювілей. Єдина мрія- щоб дочекатись цієї поважної дати під мирним небом.

 Пресслужба Носівської міської ради

Переглядів:167